Koreai BBQ
Nagy kedvenc mind a koreiak, mind a külföldiek számára a koreai BBQ!
A legtöbb helyen megtalálható a kifőzdék és kávézók között, így sok lehetőségünk van rá, hogy kipróbáljuk.
Mivel a hús drága terméknek számít Dél-Koreában, jobban megéri, ha társasággal ülünk be. Vannak kifejezetten drága helyek, ahol 30.000 ₩-tól kezdődnek a különböző fagyasztott húsok, amit megsüthetünk.
Ettől függetlenül találunk olyan helyeket, ahol fejenként 11.000 ₩-ért fogyaszthatunk annyit, amennyit birunk.
A kiválasztott hús/húsok mellett - helyszínenként eltérően -, de sokféle köretet szolgálnak fel. (Ezeket az ár alapvetően tartalmazza.):
- saláta
- fokhagyma
- vékony csíkokra vágott zöldhagyma
- kimchi
- szeletelt vöröshagyma
- babcsíra
- szószok: olajos fokhagyma-szósz, édes-csípős szósz
- esetenként disznóbőr
- rizs
Hús tekintetében a választék is eltérő lehet, de a szalonnát és a sertéshúst mindenhol megtaláljuk.


Elkészítés:
A felkarikázott fokhagymát a sütés kezdetekor a rácsra tesszük, hogy aztán a tekercsbe vagy önmagában elfogyasszuk. Sokszor maga a hús ízesítéséhez pirítjuk meg, ha a sütési felület lehetővé teszi.
Ezután, ha a rács/tepsi elérte a megfelelő hőmérsékletet, jöhet a hús. A hús felszolgálását követően mindenkinek konyhai ollót adnak, hogy a rendelt húst fel tudják vágni a sütés során. A szalonnát nem szükséges felvágni, de mindenki ízlés szerint cselekedhet. A vastagabb húst viszont a forró felületre tétel után pár perccel már elkezdjük egyenlő nagyságú falatokra vágni. Ez azért szükséges, hogy a lehető legjobban süljenek át.


Tálalás:
Egy igazán érdekes módja a koreai BBQ evésnek a becsomagolás.
Saláta + egy darab jól átsült hús + fokhagyma (+ kimchi) (+ egyéb zöldség) (+bármi ami az asztalon van) => összehajtogatjuk -> megpróbáljuk egyszerre megenni.
A húsnak igazán finom zamatot a különböző szószókba való mártogatás ad.
Ízlés szerint, sokféleképpen variálhatjuk a "csomagolás" tartalmát az adott köretekkel, így az ételt sosem fogjuk megunni.
Jó étvágyat!
안녕~